fbpx

Gyvenimo būdas

Vynų degustacijos maratonas – ar gerti alkoholį, gali būti sveika?

Žiūri televizorių, žaidžia biliardą, linksminasi naktiniame klube – taip leidžia savo vakarus standartinis Lietuvos gyventojas, kurio metu yra vartojami ir alkoholinio gėrimai. Tačiau Europoje atsirado nauja mada. Sieti iš vienos pusės nesveiką gyvenimo būdą (alkoholio vartojimą) su sveikos gyvensenos elementais (bėgimo maratonais).

Europoje vis didesnį populiarumą įgauna vyno ar alaus degustavimo maratonai, kurio metu bėgikai ne tik įveikia ilgas distancijas, bet tarp jų pasimėgauja ir taurele vyno. „Bordeaux“ ar „Beaujolais“ bėgimo maratonai gyvuoja jau ilgus metus. Tačiau pastaraisiais metais jie išpopuliarėjo ir kitose šalyse, pavyzdžiui Vokietijos „Genusslauf“ maratonas ar Belgijos „Anlier Forest“.

Tokiais būdais vynų ar alaus gamintojai nori labiau išgarsinti savo produkciją ir pritraukti turistų srautus į savo regionus. Praėjusių metų spalio mėnesį Europos žemėlapyje atsirado dar vienas vyno degustacijos maratonas „le Marathon des Saveurs“, kuris vyko Šveicarijoje. Jo maršrutas driekėsi 23 kilometrus, per Šveicarijos vyndarystės regioną.

Maratono dalyviams buvo suplanuotos 5 tarpinės stotelės, kuriose jie galėjo pasimėgauti vietiniais vynais ir prie jų labiausiai tinkančiais užkandžiais.

Šveicarijos vynai turi neblogą reputaciją ir skonį. Ir tiems, kuriems ši šalis labiau asocijuojasi su sūriais nei vynais, vertėtų išbandyti vietinį koloritą. Jų skonių paletė pasižymi plačia įvairove, tačiau iš rinkodaros pusės Šveicarų vynai yra totalus nusivylimas.

vyno degustacija

99 proc. Šveicarijos vynų niekada nepalieka savo šalies ir yra mažai kam žinomi už jos ribų. Priežastis paprasta, dideli gamybos kaštai, kurie išbrangina jų eksportą, o prekybos centrams jie tampa nepaklausūs. Norint tapti konkurencingais reikia mažinti kainą, o tai sunku padaryti neaukojant investicijų į kokybę. Todėl pastaraisiais metais vyndaryste užsiimančių žmonių skaičius Šveicarijoje mažėja.  O norint atkreipti dėmesį į vietinę produkciją, turistus belieka pritraukti tik organizuojant panašius maratonus.

Bet grįžkime prie paties maratono. Sėkmingai įveikus trasą, jus vargu ar pasitiks džiaugsminga minia, žurnalistų fotokamerų blyksniai ir nugalėtojo podiumas. Vietoj to, iš gretimo restorano išeis vienas iš renginio organizatorių, kuris jums pasiūlys maratono pabaigą atšvęsti išgeriant taurę vyno. Žvelgiant į kylančią tokių maratonų populiarumą ir atsimenant lietuvių aistrą įvairiems bėgimo ar ėjimo maratonams, kurių mūsų šalyje per metus organizuojama apie 20. Galima tikėtis jog greitu laiku sulauksime pirmojo alaus mėgėjų bėgimo maratono mūsų šalyje, kuris taip pat taps ir neblogu renginiu, pritraukiančiu turistus į Lietuvą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *